Introducere
Modulul de productie trebuie sa permita tinerea evidentei procesului de productie din punct de vedere cantitativ (retetare) si finaciar (creare de produse cu generare de NC).
Pentru realizarea acestui modul trebuie urmati acesti pasi, in ordinea de mai jos.
Click aici pentru specificatii functionale
Pasul 1: upgrade sistem de gestiuni
A. Trebuie definite gestiunile implicite ca fiind de 5 feluri:
- gestiune de materii prime (GMP); 301
- gestiune de produse finite (GPF); 345
- gestiune de marfa (GM); 371
- gestiune de obiecte de inventar (GOI); 303
- gestiune de consumabile (GC); 3028
Ele pot fi N pentru fiecare tip iar conturile asignate trebuie sa respecte regula analiticelor (daca are analitice le folosim pe ele).
B. Fiecare dintre ele are un cont de intrare asociat
Conturile asociate sunt notate la punctul A de mai sus. Cand se face o achizitie de bunuri, trebuie sa fie selectata o gestiune si asta determina automat contul folosit in NC.
C. Mecanisme automate de generare a notelor contabile (optional/de discutat)
De discutat si concluzionat o solutie de implementare a mecanismelor automate de actualizare a gestiunilor, chiar daca documentele de intrare nu sunt contabilizate (sau facem contare automata)
Ana: programele de gestiune actualizeaza automat conturile de gestiune; au NCA – Note Contabile Automate.
Pasul 2: retetar
Trebuie realizat CRUD-ul pentru retetare. Retetarul este o modalitate de a “produce” un produs nou bazat pe pseudo-mutarea dintr-o gestiune in alta (Bonul de mutare se presupune o NC 601=301 cu val.prod. x cant \- asta va fi valabila si pt fiecare LINIE din retetar).
Asadar mutarea (echivalentul actiunii presupuse de un Bon de Mutare) unor produse din GMP intr-un pachet(boundle) care primeste un nou nume, pret etc si este mutat in GPF este ceea ce trebuie implementat. Se implementeaza CRUD-ul de retete. In acest CRUD se definesc deci retetele de produse. Odata o reteta salvata, pe baza acesteia se pot creea produse conform cu stocurile disponibile ale componentelor in prealabil achizitionate ( eg. materiile prime Baza respectiv Pigmenti care se regasesc in diversele loturi de pret in GMP – gest. de materii prime).
Retetarul este asadar o “definire” de PRODUSE FINITE ce vor intra in GPF si de unde vor fi apoi vandute.
Va trebui sa avem o intrare in meniul de Bunuri, ca cea de Bunuri, numita Produse finite.
Acolo vom avea o lista a acestora. Si un CRUD pentru ele.
Fiecare linie din formularul de creare/modificare reteta are urmatoarele campuri:
- selector componenta (din produse)
selector gestiune (de discutat daca ramane…)– se muta la pasul- input cantitate
- text – U.M.
input pret achizitie, modificabil, auto-completabil– se muta la pasul 3
Pasul 3: createa propriu-zisa a produselor
In index-ul de retetar, pe fiecare linie, exista un buton de creare produs. Odata apasat, te duce intr-un formular unde specifici cate produse vrei sa creezi. La submit se verifica disponibilitatea stocurilor componentelor. Daca exista stoc, atunci se creeaza produsele si se fac NC-urile aferente. Daca nu, se anunta cate produse se pot creea, si se intreaba daca user-ul vrea sa continue sau nu.
Sectiune noua: Finished Goods. Aici avem lista de “ordine de productie” si putem creea astfel de OP-uri dintr-un buton in dreapta-sus. Un OP are :
- selector reteta
- input de cantitate
- lista de info per componenta reteta (care se incarca dinamic la selectarea unei retete din selectorul de retete
- cod produs (static, label)
- nume produs (static, label)
- gestiune (selector)
Fiecare produs finit are campurile:
NUMECOD PRODUS (de fapt e un cod retetar; acesta determina precompletarea informatiilor de LINII mai jos cu produsele si cantitatile necesare)CANTITATE (ce va fi produsa, pentru acel cod (si care va determina vol. de intrare in GPF – pe acest lot)PRET VANZARE ( PV = CD.GMP x (1+ADAOS)COST DESCARCARE GMP (calculat, SUM(Val.LINIExQ)) – CD.GMPADAOS (procentual)DISCOUNT VANZARE (procentual, se va duce in discountul de pe factura de vanzare)
si RETETAR(ul propriuzis) – un Form dinamic cu mai multe linii. O linie similara unui “transfer intre gestiuni” cu coloanele:MATERIE PRIMA – selector produse din GMP)CODCANTITATEPRETUNITAR (de intrare – aici va trebui sa oferim un FIFO, dar cu posibilitatea de a alege si din alte loturi(de pret) de achizitie )
-> VALOARE (linie ->Suma acestora se reg. mai sus in Costul de descarcare GMP)
+Adauga linie\
Asadar produsul de vanzare este o “instanta” a unui retetar, care la randul lui e un pachet(boundle) de produse din GMP.
CONTARE:
Fiecare linie din OP are o NCA (Nota Contabila Automata) asociata de forma retetar
601 = 301
Tot produsul are o NCA asociata de forma 345 = 711 cu PV
===VANZARE=========================================
1. cand se vand produse din GPF (gest. de prod. finite) se fac NC:
NCA 711 = 345
si 4111 = 7015 (+ cele de TVA)
De discutat si concluzionat daca e necesara definirea unui Produs final si la momentul facturarii catre client (asta ar presupune, ca la servicii “crearea unuia nou”) sau intai se face produsul de iesire apoi se face factura cu acel produs (obtinut pe baza retetarului sau).
— Alte vanzari din alte gestiuni —
Daca se selecteaza un produs din GMP (gest. de materii prime) se fac NC:
NCA 371 = 301
si 4111 = 707 (+ cele de TVA)
iar vanzarea din Gestiunea de marfa (GM) este, ca pana acum,
NCA 607 = 371
si 4111 = 707 (+ cele de TVA)
De vazut ce rapoarte (si exporturi, ev. si importuri) sunt necesare pt. ca acest client sa poata icepe activitatea.
ATENTIE!!!!
Loturile sunt cele care tin date financiare despre produse.
De adaugat in stock_batch:
- valorile in “currency”
De adaugat pe stockbatch_transaction:
- adaosul comercial procent si valoare (toate valorile se tin per item)
- valorile in “currency”
Adaosul comercian se calculeaza automat si se salveaza in stock_batch_transaction;